3 Şubat 2011

Türkiye'nin Yakın Tarihi

İlber Ortaylı Hocanın son kitabı Türkiye'nin Yakın Tarihi. Timaş Yayınları'ndan çıkan eser Eylül 2010'da ilk baskısını yaptı. Aralık 2010'da da 6. baskısını yaparak yine bir rekor kırdı.

5 bölümden oluşan eser, toplam 240 sayfa olarak okuyuculara sunulmuş. Osmanlı Tarihine ilişkin birbirinden değerli eserleri okuyucuların istifadesine sunan İlber Hoca, bu kez Osmanlını son döneminden başlayarak Cumhuriyet tarihini ele almış son eserinde. Bu yönüyle de dikkatleri çekmekte.

Anayasa Tarihimiz alt başlıklı birinci bölümde 1876 ve 1908 Anayasalarını ele alarak Osmanlının Meşrutiyet denemelerinden başlayarak Cumhuriyet Döneminde Meclis Hükümeti Anayasasından 1982 Anayasasına uzanan iki asırlı anayasa tecrübemizi okuyucularına aktaran Ortaylı, Yakın Tarihimiz Üzerine Notlar alt başlıklı ikinci bölümde Çanakkale Savaşından 12 Eylül'e kadar uzanan dönemi incelemiştir.

Eserin üçüncü bölümünde ise Türkiye'nin Dış Politikası'na değinilmektedir. Bu bölümde özellikle Neo-Osmanlılar ve Ekümenlik Tartışması kısımları dikkkati çekmektedir. Daha çok sosal ve kültürel konuların ele alındığı dördüncü bölüm Tarihten Miraslar alt başlığı altında incelenmektedir. Beşinci ve son bölümde ise Eğitim Sistemimiz alt başlığı altında tarihi gerçekler ışığında eğitim sistemine ilişkin güncel konulara değinilmektedir.

İlber Hocanın kıymetli eseriyle ilgili röportajı izlenmeye değer.
Röportaj

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder